Raamzaag Oppedijk in Museum Houtstad IJlst

In Museum Houtstad IJlst komt een vaste plaats voor de oude raamzaagmachine van de voormalige IJlster Houthandel Wed. W.J. Oppedijk. Een raamzaag is een zaagmachine voor het zagen van boomstammen. Deze raamzaag kan worden aangedreven door een elektromotor of stoommachine. Bezoekers kunnen op bepaalde tijden de raamzaag in werking zien. Samen met houtzaagmolen De Rat krijgen bezoekers zo een prachtig beeld van de houtzagerij in vroegere tijden.

In Museum Houtstad IJlst gaat het om zien, beleven en leren. Bezoekers kunnen er de collectie van onder meer museum Nooitgedagt bekijken. Beleven en leren kan in de houtwerkplaats. De komst van de raamzaag naar het museum is een initiatief van drie IJlsters ondernemers: Machiel Dijkstra, Piet ten Woude en Cees Zijsling en molenaar Simon Jellema.

Het museum-houtwerkplaats komt bij de Geeuwhaven en houtzaagmolen De Rat. Gemeente Súdwest-Fryslân heeft onlangs het terrein aangekocht. Het museum-houtwerkplaats en de houtzaagmolen zullen ook via de huidige haven aan de Geeuw toegankelijk worden. Dit dankzij medewerking van gemeente ZWF, de Skipperclub en scheepswerf ten Woude.

Museum Houtstad IJlst is een project uit het Masterplan IJlst Houtstad en wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland.

Categorieën