“Houtstad IJlst klaar voor de start”

Bron: Sneeker Nieuwsblad, 29-11-2017

IJLST – Het onlangs bouwkundig opgeleverde kubusvormige gebouw van Houtstad IJlst pal naast houtzaagmolen ademt hout, hout en nog eens hout.

,,De geur hè. Hout. Meteen als je binnenkomt. Heerlijk. Dat blijft zo. We gaan er dus geen verf op smeren”, snuift voorzitter Piet Hoogeveen van stichting Museum en Werkplaats Houtstad IJlst, met een glimlach van oor tot oor de kenmerkende houtgeur op. Na een lange aanloop zijn hij en zijn mede bestuursleden blij dat het van hout geconstrueerde vierkante gebouw er nu staat, aan de boorden van de Geeuw.

Het is een bijzonder gebouw vanwege de architectuur en de houten constructie. Het nieuwe pand van Houtstad IJlst is ontworpen door architect Haiko Meijer van Onix architecten, het Groningse bedrijf dat bijvoorbeeld ook de twee houten bruggen over de rondweg A7 in Sneek tekende. Bouwer is Chris Wagenaar, oorspronkelijk uit IJlst nu gevestigd in Sneek.

Meijer liet zich inspireren door bintwerk van karakteristieke Groningse boerderijen. In alle door het royale glasgebruik daglichte ruimtes is het houten bintwerk te zien. Het gebouw met verdieping bestaat in feite uit negen kubussen en biedt straks onderdak aan het Moleninformatiecentrum, museum Nooitgedagt en een houtwerkplaats voor leerprojecten. In de grootste ruimte op de begane grond komt onder meer de complete museuminrichting van kijk- en doecentrum Nooitgedagt dat tijdelijk in de IJlster bibliotheek was gevestigd.

(het volledige artikel is in het Sneeker Nieuwsblad verschenen)